Nova gamma de productes gastronòmics sostenibles al Mercat d’Olot

Es tracta d’un projecte innovador que impulsa la Plaça Mercat d’Olot basat en la valorització de les minves i excedents que generen les mateixes parades. La iniciativa compta amb una subvenció del fons Next Generation EU i té per objectiu dinamitzar i enfortir el comerç local.

Convertir una minva en un nou producte gastronòmic de qualitat, d’alt valor afegit i sostenible. Aquesta és la voluntat del nou projecte innovador i sostenible impulsat per l’Ajuntament d’Olot conjuntament amb l’Associació de Placers per crear una nova gamma de productes gastronòmics utilitzant els excedents generats per les parades del Mercat d’Olot i els productes frescos de temporada disponibles.

Apostant pel foment de l’economia circular; la voluntat és reutilitzar el peix, el pa i els altres productes de fleca, així com la fruita, la verdura, els làctics, llegums, fruita seca i fruits secs que disposen les parades del mercat per crear una nova gamma variada de productes gastronòmics sostenibles sota el nomde Mercat d’Olot. Cada parada del Mercat guardarà els excedents en fred i s’establirà un circuit de recollida conjunt per facilitar les gestions.

“D’aquesta manera, contribuïm a reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, però, alhora, suposa una eina clau que ens permetrà oferir una possibilitat real, directe i clara per un consum responsable al mateix temps que s’aposta per la sostenibilitat ambiental”, assegura la regidora de Comerç i Empresa de l’Ajuntament d’Olot, Gemma Canalias. Els producteselaborats amb cura i qualitatgaranteixen la màxima proximitat i qualitat i, alhora, suposen una mostra del compromís del teixit comercial i de la ciutat amb la promoció de pràctiques comercials sostenibles i la preservació del medi ambient.

Actualment s’està portant a terme l’anàlisi de les minves generades per cada parada;  un estudi extens que permetrà acabar de determinar si la gamma de productes seran salses, saboritzants o, per altra banda, s’oferirà una gamma de brous i caldos. La voluntat és que els productes es puguin comercialitzar a partir de la proper tardor i es podran adquirir exclusivament al Mercat d’Olot.

Amb aquesta nova iniciativa, la voluntat és donar una nova vida als aliments, reduint el malbaratament alimentari i apostant per l’economia circular, el comerç de proximitat i km0.

El reconegut xef garrotxí Pere Planagumà és l’encarregat de desenvolupar aquesta nova gamma de productes. Tècnic Especialista en Activitats Hoteleres per la Universitat de Girona (UdG) és professor en actiu a diferents universitats del sector tals com la Universitat de Harvard i Torribera.

Després de formar-se a El Bulli, ha treballat en diversos restaurants de prestigicom El Celler de Can Roca i Les Cols. Alhora, és el creador del Garum d’Anxova Escata, un producte únic que ja compta amb el segell de Girona Excellent i va emportar-se el premi INNOFORUM com el producte més innovador del Fòrum Gastronòmic 2018-2019.

Avui dia, amb 21 parades en actiu i una plantilla de 60 persones, la Plaça Mercat d’Olot s’ha consolidat com a punt neuràlgic de la vida comercial i comunitària de la ciutat i d’arreu de la Garrotxa.

Amb la voluntat de difondre la nova gamma de productes i les seves qualitats es portaran a terme diversos tallers gastronòmics a l’Aula Tast, l’espai polivalent situat a la primera planta del Mercat d’Olot que gestiona l’Associació de Placers i que té com a objectiu la dinamització del mercat, la promoció dels seus productes i la gastronomia local. Les sessions permetran donar a conèixer i degustar els productes.

Aquesta actuació està inclosa en el projecte de Dinamització Comercial, Turística i Urbana d’Olot, des del centre històric, en el marc del programa d’ajudes per l’enfortiment de l’activitat comercial en zones turístiques del Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme, mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation EU que ha suposat una inversió de 17.545 €.

 

           Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Finançat per la Unió Europea – Next Generation EU

 

 

 

Des del Mercat d’Olot, i per tal d’evitar cues a l’interior i exterior de les instal·lacions, es recomana fer les compres durant les hores de menys afluència, de dilluns a divendres entre les 14 i les 19 h, o bé sota comanda prèvia als diferents comerços, ja sigui amb recollida al propi mercat com a domicili.
0 respostes

Deixa un comentari

Vols participar en els comentaris?
Diga-hi la teva!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *